Четирите споразумения от Дон Мигел Руис

Искам да ви разкажа малко за една книга, която се опитвам да прилагам на практика в нашите мили родни условия.

Книгата се казва Четирите Споразумения:  Толтекска книга на мъдростта с автор Дон Мигел Руис. Тя ми бе подарена за рожден ден от приятел. Също така книгата е известна и с името Практическо ръководство за лична свобода.

Още с първите страници разбрах, че съм попаднал на нещо ценно. В хода на четенето се убедих, че книгата е изцяло практическа.

Съветите, примерите и препоръките дават възможност човек бързо да предприеме действие веднага и без кой знае каква подготовка.

В книгата се дават и някои принципи, които са плод на вековна мъдрост и познание. В тяхната правота и истинност може да се убедите в хода на практиката.

Ако вие практикувате редовно поне 21 дни след това ще ви бъде лесно. Защото за 21 дни формираме нов навик за дадено действие. И после ще ви бъде по-лесно да поддържате практиката.

След периодът в който вие навлизате в практикуването на споразуменията вие ще видите и ще се убедите, че качеството на живот се е подобрило значнително. Също така ще забележите, че имате повече енергия и често срещаното твърдение, че някой ви е източил енергията няма да важи за вас. 🙂

Ще усетите и една лекота в ежедневието си и в общуването с околните.

Дори може хора, които преди да са ви дразнили или досаждали по какъвто и да е начин вече да не ви вляят.

И накрая ще ви дам накратко самите 4 споразумения:

Първо Споразумение: Бъди безгрешен в словото си.

Говори честно и почтенно. Използвайте думите в посока на истината и любовта. Не клюкарствайте и не говорете за другите. Внимававйте какви думи използвате, когато давате мнение за нещо или някого.

Бъдете презупречни в словото си!

Второ Споразумение: Не приемай нищо лично.

Важно е да разберете, че хората не правят нищо заради вас или поради вас. Това което другите казват или правят е проекция на тяхното собствено възприятие, резултат от собтсвения им сън.

Трето Споразумение: Не прави предположения.

Хората сме склонни да правим от мухата слон или да изградим цял един филм, който в повечето случаи няма общо с реалната действителност.

Недейте да предполагате, задавайте въпроси. Общувайте по един ясен и чист начин. Така ще се предпазите от много недоразумения и излишно страдание.

Четвърто Споразумение: Винаги прави най-доброто, на което си способен.

Когато правите нещо се опитвайте винаги да правите най-доброто, на което сте способни. То във всеки един момент ще е различно в зависимост от много фактори, но все пак се старайте да е таванът на възможностите ви.

Независимо от ситуациите винаги давайте най-доброто от себе си и никога няма да бъдете неудовлетворени или пък да съжалявате за нещо.

Препоръчвам да прочетете книгата и да я използвате за един нов начин по който да живеете живота си.

Четете още от Theodorus

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *