Какво е вашето питие за лятото?

Комбуча – чаена гъба, която е Живата сила на Природата у дома
 

гъба комбуча с чай от каркадеГъбата Комбуча, както сега е модерно да се нарича е чаената гъба, която още от времената на соца в България е популярна. Преди светлата дата 10 ноември е било голяма тръпка отглеждането на чаената гъба. От моите родители знам, че е било голяма емоция и е била в центъра на доста разговори. Тогава чаената гъба (така са я наричали) се е гледала поради модното течение, а не толкова за пиене. Дори е имало легенда за изпълняване на желания :).

Има няколко вида подобни гъби:

Чаена гъба (Комбуча) – която основно се гледа в зелен или черен чай. И на която ще се спрем в настоящия материал.

Оцетна гъба – която като се образува в оцета е гаранция, че той съдържа само естествени съставки. В противен случай гъбата просто няма да оцелее.

Водна гъба (живи кристали алги) – това са морски гъби, които се наричат алги или живи кристали.

Тибетска млечна гъба (кефир) – това са зърноподобни колонии, които се размножават в млякото. Те приличат на карфиол. Чрез тях можем да си направим в домашни условия млечен кефир.

Ще разгледаме в този материал гъбата Комбуча, която се гледа с зелен или черен чай.

Малко история 😉

Смята се, че името Комбуча по произход идва от Япония. В превод Комбуча означава чай от водорасли. Гъбата Комбуча представлява колония от микроорганизми и е вид плесен, която живее в сладък чай. Отглеждането и е познато и широко разпространено в цяла Азия през вековете. Предполага се, че всичко е започнало в Китай по времето на династията Ян. Тогава са консумирали ферментирал чай, който са смятали за еликсир на безсмъртието. По-късно се разпространява в Азия. В Русия напитката става известна като чаен квас.

Чаят приготвен от Комбуча в наши дни се ползва основно като освежителна напитка. Той обаче има и много силен ефект при подпомагане на оздравителните процеси в човешкия организъм. Факт за това освен съвременните изследвания е и че е оцеляло знанието за нея и самата гъба през годините.

гъба комбуча с чай от каркадеКомбуча обогатява чая с много полезни вещества като глюкуронова киселина, млечна киселина, витамини, аминокиселини, витамин С и витамини от група В, антибиотични вещества и др. Гъбата съдържа следните микроогранизми: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii.

Комбуча допринася за едно стабилно здраве, особенно в натоварената и стресова среда в която живее съвременния човек. Според специалистите чаят от комбуча може да повлияе положително лечението на много оплаквания и  болести: възпаление на ставите, сърдечен инфаркт, хемороиди, предменструален синдром, симптомите на менопаузата.

Освен това е подходящо средство срещу запек и за регулиране на храносмилателната система. Напитката от комбуча подобрява метаболизма, намалява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката и подобрява техните функции, има благотворен ефект при затлъстяване и диабет. Комбуча подобрява и поддържа жизнения тонус, стабилизира психическите и умствени способности. Освен това напитката от комбуча има силно детоксикиращ ефект. При по-чуствителни хора може да се наложи да прекарат известно време в тоалетната :).

Поради многостранните и лечебни качества Комбуча е наричана от много хора чудотворна гъба.

Напитката от Комбуча е леко газирана с особен вкус. Ако отначало не ви допадне опитайте да свикнете. Ползите са огромни ;). Можете да ползвате напитката в коктейли, сладолед и много още. Просто потърсете в Интернет.

И така имате възможност да си отглеждате гъбата в домашни условия без да се налага да плащате висока цена в магазина. Освен това като си я приготвяте в домашни условия може да експериментирате с различни видове чай, не само зелен или черен. Аз например го правя с чай от каркаде. Но имайте предвид, че чая от каркаде е закупен насипно от билковата аптека на Руски паметник в София. Качеството и аромата е доста по-високо, отколкото да го закупите от магазина в филтър пакетчета.

Ще видите как гъбата се цепи. Това означава, че има бебета и можете като се уплътнят малко да ги раздавате ;). Отделяте бебето с малко чай и го подарявате на човек, който ще се грижи и цени. И разбира се ще пие комбуча ;).

Как да си приготвим чай от Комбуча у дома? Само ако искате :).

1. Намирате си жизнена гъба Комбуча :). Без нея накъде :).

2. Намирате си стъклен буркан с обем какъвто искате – 3 литра или повече. Аз гледам две в два буркана по около литър и половина.

3. Измивате буркана добре и се уверявате, че е чист.

4. Намирате си чиста нестерилна (стерилна) марля.

5. Осигурявате си от магазина изворна вода за обема, който искате. Не минерална (тя се хлорира). В никакъв случай вода от чешмата. Има много материали в Интернет с претенция, че са изчерпателни. Но те никъде не обясняват каква е водата.

6. Сварявате чай. Зелен или черен. Може да опитате като мен с каркаде. Но взимайте качествен чай. Най-добре от билкова аптека.

7. Добавяте бяла захар. Не кафява (за тези, които сте изтрещели и виждате конспирации навсякъде), а бяла захар! 100 грама на всеки литър. Тоест ако имате 3 литра чай добавяте 300 грама захар.

8. Оставяте чая да изстине до стайна температура на помещението в което е стояла новата гъба и в което ще стои занапред.

9. След като изстине чая го наливате в буркана, който сте си харесали.

10. Добавяте малко от чая с който ви е дадена гъбата.

11. Измивате си много добре ръцете и с неметален предмет (дървена лопатка, лъжица) или с ръце изваждате гъбата от съда с който са ви я дали и я слагате в новия буркан.

12. Слагате марлята отгоре и с ластиче я закрепвате. Гъбата трябва да диша.

13. Поставяте буркана на място, където няма пряка слънчева светлина и температурата е умерена (стайна). Не я слагайте в мазето :))). Температурата не трябва да пада под 20 градуса и да е над 30.

14. Оставяме течността да ферментира за 8 – 12 дни. След първото зареждане. По нататък може да получавате напитка за около седмица.

15. Прецеждаме и пием по кафена чашка три пъти дневно на гладно.

Важно е да знаете:

– Комбуча е много чувствителна и затова спазвайте висока хигиена. Миите си ръцете и ги плакнете, така че да няма остатъци от препарати.

– Използват се само неметални съдове. Най-добре стъклен буркан.

– Ако видите плесен по повърхността – зелен, син или черен цвят изхвърляте незабавно течността.

– Комбуча обича мястото на което първоначално сте я сложили. Температурата не трябва да пада под 20 градуса и да не надвишава 30. Не местете буркана от мястото където сте го поставили.

– Когато зареждате новия чай винаги оставяйте малко (някой твърдят около 10%, измерете ги де :))) от предишния чай. Това е като един вид закваска.

– Ако за първи път пиете Комбуча започнете с малки дози. Да видите как ще ви се отрази :))). Например половин чаена чаша.  Като свикнете може да пиете и по 300 – 400 милилитра. Ако случайно настивате още в началото изпиите 2-3 чаени чаши и комбуча ще я пресече.

– След като е готов чая и ще го сменяте го прецеждате през пластмасова цедка в бутилки и после го съхранявате с хладилник.

Противопоказания

Често пъти се образува алкохол. Обикновено до 0,5%, но може и да стигне по-високи стойности. Комбуча не се препоръчва при бременни и кърмачки, хора на които престои операция и деца под 4г.

Източници: ww.kukuriak.com/kombucha/ http://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha http://kombuchafood.blogspot.com/ http://www.harmonikireland.com/kombucha-tea/ http://en.wikipedia.org/wiki/Kombu http://ymlp.com/z8YVyB http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir http://www.instructables.com/id/How-to-Make-a-Big-Batch-of-Kombucha/ http://www.livestrong.com/article/315709-risks-of-kombucha-tea/ http://www.livestrong.com/article/470613-what-is-kombucha-good-for/ http://www.webmd.com/diet/features/truth-about-kombucha http://www.kombuchakamp.com/2011/10/kombucha-as-workout-recovery-drink-or-weight-loss-aid.html http://www.foodrenegade.com/kombucha-health-benefits/ http://www.gaiaresearch.co.za/kombucha.html http://www.acupuncture.com/herbs/kombucha1.htm

Четете още от Theodorus


Имате ли да споделите интересен отзив?

Намерено в: Храна и напитки | Написано на 17.06.2015 от Theodorus

 Етикети:

rss feedХаресват ли ви различните публикации, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.

5 коментара към “Комбуча – чаена гъба, която е Живата сила на Природата у дома”

 1. Мариана Евлогиева Каза:

  Само да не излезе на комбуча име, че е соц напитка! 😉 Със сигурност в България я е имало и преди средата на 20 век (знам го от по-възрастни хора), така че става и за монархисти! 😀

  Още едно уточнение – алкохол не се образува понякога, а винаги – това е алкохолната ферментация на захарта. При мен градусите обикновено се получават колкото тези на сайдерите – 4-6, а това никак не е малко. Няма да се напиете от препоръчваните дневни дози комбуча, но ако сте шофьор и ако през лятото пийвате и бира, една малка чашка комбуча допълнително може да прехвърли допустимите норми.

  А, и още нещо – внимавайте и с бялата захар! Има твърде много марки, в които има някакви добавки (с лек вкус на брашно) и с тях напитката не се получава (както виното и компотите). Най-безопасна от моя опит е българската захар на бучки, с нея никога не съм изхвърляла напитка.

 2. Theodorus Каза:

  Еее, никъде не съм споменал това :). Просто го казах защото е било много модно :))).

  А това е хубаво, че не се образува алкохол винаги!

  По твоята препоръка захар на бучки Сладея става ли?

 3. Мариана Евлогиева Каза:

  “А това е хубаво, че не се образува алкохол винаги!”

  Ама аз казах точно обратното! 😀

  ВИНАГИ се образува алкохол, тъй като под въздействието на дрождите захарта ферментира до алкохол. ( https://bg.wikipedia.org/wiki/Алкохолна_ферментация )

  За захарта – не искам да правя реклама, особено предвид на това, че производителите непрекъснато свалят качеството на продуктите си, но от “Славея” досега съм доволна.

 4. Магистрала НЕТ Каза:

  Ахаа, разбрах! Благодаря много! Като стане за първи път се надявам да не съм объркал и да се получи добре ;).

 5. Мариана Евлогиева Каза:

  Успех! 😀

Коментари


Моля, пишете само на кирилица. Публикуването на коментари в сайта Магистрала НЕТ подлежи на одобрение от администратор и може да не се появи веднага.Мета

ИНТЕРЕСНИТЕ НЕЩА

Последни Коментари

Безплатен Абонамент!

За получаване на нови публикации
по електронна поща.

Твоят електронен адрес:

С подкрепата на FeedBurner

Любопитно

Последни публикации

Прочети и Коментирай !

Реклама

Партньорски Услуги

Магистрала НЕТ в Twitter !

Нашата фен страница

Архиви на Теми