Шарлан вместо Зехтин

шарлан

Нека за началото да разясня на читателя, че харесвам зехтин и го ползвам за различни цели. Идеята на материала е да разкажа какво е шарлан и защо започнах да го ползвам повече вместо зехтин.

Какво представлява шарлан и за какво се ползва? Шарланът е студено пресовано слънчогледово масло без никакви допълнителни химични добавки. Освен това няма и консерванти в него или някаква друга екзотика (като витамин ц в хляба например :)). По този начин се запазват полезните съставки на крайния продукт – шарлан.

Полезните вещества в шарлана основно са мастни киселини с високо съдържание – Омега 3, Омега 6 и Омега 9. Освен това той е богат източник на Витамин Е.

Киселините от тип Омега са полезна част от хранителния режим и биха могли да облекчат сърдечно-съдови състояния, артрит, лошия холестерол, състоянието на имунната система и като цяло подобрение на целия метаболизъм.

Витамин Е е активен антиоксидант, който помага за неутрализация на свободните радикали, мастния метаболизъм (важен за мускулите).

Можете да използвате шарлан за ястия, салати, сосове, дресинги и каквото ви душа иска.

Разбира се зехтина (имам предвид студено пресования) също е изключително полезен и богат на редица компоненти, които помагат много на работата на организма. Аз обаче вече ползвам основно шарлан (особено за домашен хляб). И ще ви кажа защо.

 1. Зехтинът не е типична храна за нашата страна. Той идва доста по-късно във историята ни. По-рано обаче са се ползвали слънчогледовите семена под най-различни форма. И една от тях е била студено пресованото масло от слънчоглед – шарлан.Какво като не е типична храна ще кажете?! Има един принцип, че там където живееш билките и растенията ще ти дадат техния пълен потенциал и сила. Затова е добре да не залитаме по разни екзотики защото няма да има този оздравителен или хранителен ефект както за местните хора. И истерията с поредната супер храна не е част от моето меню. Като например истерията с куркумата. 🙂
 2. Зехтинът се приготвя от месестата част на маслината без да се използва семето и по този начин се губи съзидателната сила на растението. Докато шарланът използва цялата семка на слънчогледа и пълния му потенциал.
 3. Шарланът е 3 пъти и повече по-евтин от зехтина.
 4. Шарланът се произвежда в България.
 5. Можете да го използвате за всичко. Е, малко има мирис на слънчогледови семки, но ще свикнете предвид неговите хранителни качества и доста по-приемлива цена.
 6. Друга причина е че излязох от матрицата с заглавие “Зехтин навсякъде”.
 7. Има конкуренция. У нас има няколко производителя на шарлан и можете да постигнете добра цена без да залитате по маркетинговите трикове, които ви предлагат “уникалния” шарлан или последното малоумие био-шарлан. 🙂

Важно: Хубаво е да не пържите с шарлан без значение кой е производителя. Ще се загубят полезните съставки и вещества.

Този, който ползвам и препоръчвам е на Balcho.

Опитайте, няма да съжалявате! Споделете после мнение под статията 😉 ако желаете.

 

Четете още от Theodorus

13 мнения за “Шарлан вместо Зехтин

 1. Изключително полезна статия! Непременно ще го пробвам.

 2. Здравейте :)!

  За себе си открих шарлана преди 3-4 години и от тогава само него ползвам. Много по вкусен ми е и измести изцяло зехтина от моята кухня (доколкото мазнината може да бъде добра за организма ни, но това е друга тема ) – точно този на Balcho е най- добър според моите скромни вкусови рецептори 😉

 3. Само това с био не го разбрах. Поредното малоумие? Имате претенции да публикувате статии за храна без да разбирате как тя стига до масата ви. Много ниско ниво демонстрирате.

 4. Шарланът е вкусен, разбира се, но определено предпочитам зехтин. Много обичам маслини и производните им. Шарлана някак “задушава”с мириса си останалите съставки в салати например. Що се отнася до това кое е подходящо за нас като географско разположение, не бих се ограничила да ям и пия само това, което вирее у нас 🙂

 5. Пробвал съм шарлан от слънчоглед, не е зле, но предпочитам зехтин. Слънчогледовото масло образува шлаки при мъжете, повече отколкото при жените. Само ми е чудно защо думата шарлан я отнасят за слънчогледа, след като той се е правил само от орехи. Тъй наречените шарлантаджии са продавали орехово масло. То наистина е невероятно полезно и не може да става сравнение със слънчогледовото олио.

  1. Може би са го кръстили Шарлан като марка на продукта. И аз чувам, че много хора казват, че шарлан се прави от орехи. Други пък, че било от слънчоглед.

   Като споменаваш шлаки ми напомня случая с прясното мляко. То образува слуз в белия дроб и не трябва да се консумира от хората над 7 годишна възраст. Даже въобще не трябва да се комсумират никакви млечни изделия. Защо, защото прясното мляко е животинско и е предназначено с неговия състав да създава и подпомага разтежа на вида животно, за което е предназначено.

   Иначе да се върнем на слънчогледовото масло. Да ти споделя много добре се чувствам от него, затова и написах материала, за да знаят и другите. А колкото до зехтина и аз го ползвам и харесвам както споменавам в публикацията. Но някак си прехвалените му здравословни качества ме дразнят, като някакво сектанткско движение. Защото пак е мазнина и гаранция прави нещо, което не е добре на организма. Което ме подсеща, че що семки сме изяли като малки, пък ей на живи сме ;).

   И нека не забравяме най-важното не е типична храна за българите и никога не е била. Но слънчогледа доста отдавна и много преди зехтина се е ползвал и ще се ползва още векове ;).

 6. И аз отдавна предпочетох шарлан /или както още го изговарят шарлаган/ пред зехтина. Просто ми е по-вкусно и останалите аргументи от статията.
  Шарлан е името на студено пресован слънчоглед, а дървено масло се е казвало на маслото от орехи. Така знам аз.
  Наздраве!

 7. Искам да коригирам, че такова нещо като био продукти съществува (!) това как е регламентирано примерно в България и примерно по отношение на шарлана, няма нищо общо с простия факт, че мога да отгледам едно слънчогледово растения от семка до реколта с много химия, както и с никаква химия. В първия случай говорим за конвенциално отглеждане, във втория става дума за био.
  Био не е някаква скъпа лиготия и не е много геройско или каубойско да се тъпчеш с неизследвана химия, особено когато може да се избегне, което много често може да се, като не е въпрос на пари, а на вървене през живота с отворени очи и разум.
  Инче шарланът е супер алтернатива на скъпия в България зехтин, да не говорим, че повечето от зехтина средна класа (ценово) е всъщност долна класа, защото има две различни качества, които се произвеждат по съвсем различни технологии и до нас обикновено достига по-некачественият вариант, който и не е много здравословен.
  За шарлана – не само не е хубаво да не се готви с него, а направо си е безподобна глупост да се хаби за готвене. Вместо това може да се налива върху яденето след сготвянето му, а самото ястия да се вари, задушава на пара и т.н. Винаги има начин.

 8. Теодора,статията ти ми хареса много и споделям напълно мнението ти за шарлана!Дори и за предпочитаната марка.Имам обаче една забележка-има българи,за които зехтинът е бил типична и всекидневна храна,това са тракийските българи!Моят баща беше родом от Деде-Агач(сега Александрополис),град с преобладаващо българско население тогава.Той ми е разказвал,че неговия дядо Чорбаджи Марин бил от село Дервент(на 12 км от морето,а след още толкова е селото Доган Хисар на Петко войвода)и там всички имали маслинови дръвчета и си правели зехтин при домашни условия чрез пресоване.Аз обаче също предпочитам шарлана,дори миризмата му

 9. Зехтина не е типичен….идва доста по късно. Ала бала слънчогледа е внесен в България след освобождението от турско,а като земеделска култура се налага след хиляда деветстотин и някоя си година. Дали преди това не е стигнал до нашите земи зехтин от Гърция или от Турция?????

 10. Какво ми го хвалите този продукт. Само факта, че е в пластмасова бутилка ми е достатъчен. Как се продаваше олиото преди години….в стъклена тъмна бутилка, както и качествения зехтин. Ползвайте си го шарлатана, след като толкова ви харесва.

 11. Вярно ли е,че студено пресованите олия след термична преработка са канцерогенни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *