Шарлан вместо Зехтин

шарлан

Нека за началото да разясня на читателя, че харесвам зехтин и го ползвам за различни цели. Идеята на материала е да разкажа какво е шарлан и защо започнах да го ползвам повече вместо зехтин.

Какво представлява шарлан и за какво се ползва? Шарланът е студено пресовано слънчогледово масло без никакви допълнителни химични добавки. Освен това няма и консерванти в него или някаква друга екзотика (като витамин ц в хляба например :)). По този начин се запазват полезните съставки на крайния продукт – шарлан.

Полезните вещества в шарлана основно са мастни киселини с високо съдържание – Омега 3, Омега 6 и Омега 9. Освен това той е богат източник на Витамин Е.

Киселините от тип Омега са полезна част от хранителния режим и биха могли да облекчат сърдечно-съдови състояния, артрит, лошия холестерол, състоянието на имунната система и като цяло подобрение на целия метаболизъм.

Витамин Е е активен антиоксидант, който помага за неутрализация на свободните радикали, мастния метаболизъм (важен за мускулите).

Можете да използвате шарлан за ястия, салати, сосове, дресинги и каквото ви душа иска.

Разбира се зехтина (имам предвид студено пресования) също е изключително полезен и богат на редица компоненти, които помагат много на работата на организма. Аз обаче вече ползвам основно шарлан (особено за домашен хляб). И ще ви кажа защо.

 1. Зехтинът не е типична храна за нашата страна. Той идва доста по-късно във историята ни. По-рано обаче са се ползвали слънчогледовите семена под най-различни форма. И една от тях е била студено пресованото масло от слънчоглед – шарлан.Какво като не е типична храна ще кажете?! Има един принцип, че там където живееш билките и растенията ще ти дадат техния пълен потенциал и сила. Затова е добре да не залитаме по разни екзотики защото няма да има този оздравителен или хранителен ефект както за местните хора. И истерията с поредната супер храна не е част от моето меню. Като например истерията с куркумата. 🙂
 2. Зехтинът се приготвя от месестата част на маслината без да се използва семето и по този начин се губи съзидателната сила на растението. Докато шарланът използва цялата семка на слънчогледа и пълния му потенциал.
 3. Шарланът е 3 пъти и повече по-евтин от зехтина.
 4. Шарланът се произвежда в България.
 5. Можете да го използвате за всичко. Е, малко има мирис на слънчогледови семки, но ще свикнете предвид неговите хранителни качества и доста по-приемлива цена.
 6. Друга причина е че излязох от матрицата с заглавие “Зехтин навсякъде”.
 7. Има конкуренция. У нас има няколко производителя на шарлан и можете да постигнете добра цена без да залитате по маркетинговите трикове, които ви предлагат “уникалния” шарлан или последното малоумие био-шарлан. 🙂

Важно: Хубаво е да не пържите с шарлан без значение кой е производителя. Ще се загубят полезните съставки и вещества.

Този, който ползвам и препоръчвам е на Balcho.

Опитайте, няма да съжалявате! Споделете после мнение под статията 😉 ако желаете.

 

Четете още от Theodorus

14 мнения за “Шарлан вместо Зехтин

 1. Изключително полезна статия! Непременно ще го пробвам.

 2. Здравейте :)!

  За себе си открих шарлана преди 3-4 години и от тогава само него ползвам. Много по вкусен ми е и измести изцяло зехтина от моята кухня (доколкото мазнината може да бъде добра за организма ни, но това е друга тема ) – точно този на Balcho е най- добър според моите скромни вкусови рецептори 😉

 3. Само това с био не го разбрах. Поредното малоумие? Имате претенции да публикувате статии за храна без да разбирате как тя стига до масата ви. Много ниско ниво демонстрирате.

 4. Шарланът е вкусен, разбира се, но определено предпочитам зехтин. Много обичам маслини и производните им. Шарлана някак “задушава”с мириса си останалите съставки в салати например. Що се отнася до това кое е подходящо за нас като географско разположение, не бих се ограничила да ям и пия само това, което вирее у нас 🙂

 5. Пробвал съм шарлан от слънчоглед, не е зле, но предпочитам зехтин. Слънчогледовото масло образува шлаки при мъжете, повече отколкото при жените. Само ми е чудно защо думата шарлан я отнасят за слънчогледа, след като той се е правил само от орехи. Тъй наречените шарлантаджии са продавали орехово масло. То наистина е невероятно полезно и не може да става сравнение със слънчогледовото олио.

  1. Може би са го кръстили Шарлан като марка на продукта. И аз чувам, че много хора казват, че шарлан се прави от орехи. Други пък, че било от слънчоглед.

   Като споменаваш шлаки ми напомня случая с прясното мляко. То образува слуз в белия дроб и не трябва да се консумира от хората над 7 годишна възраст. Даже въобще не трябва да се комсумират никакви млечни изделия. Защо, защото прясното мляко е животинско и е предназначено с неговия състав да създава и подпомага разтежа на вида животно, за което е предназначено.

   Иначе да се върнем на слънчогледовото масло. Да ти споделя много добре се чувствам от него, затова и написах материала, за да знаят и другите. А колкото до зехтина и аз го ползвам и харесвам както споменавам в публикацията. Но някак си прехвалените му здравословни качества ме дразнят, като някакво сектанткско движение. Защото пак е мазнина и гаранция прави нещо, което не е добре на организма. Което ме подсеща, че що семки сме изяли като малки, пък ей на живи сме ;).

   И нека не забравяме най-важното не е типична храна за българите и никога не е била. Но слънчогледа доста отдавна и много преди зехтина се е ползвал и ще се ползва още векове ;).

 6. И аз отдавна предпочетох шарлан /или както още го изговарят шарлаган/ пред зехтина. Просто ми е по-вкусно и останалите аргументи от статията.
  Шарлан е името на студено пресован слънчоглед, а дървено масло се е казвало на маслото от орехи. Така знам аз.
  Наздраве!

 7. Искам да коригирам, че такова нещо като био продукти съществува (!) това как е регламентирано примерно в България и примерно по отношение на шарлана, няма нищо общо с простия факт, че мога да отгледам едно слънчогледово растения от семка до реколта с много химия, както и с никаква химия. В първия случай говорим за конвенциално отглеждане, във втория става дума за био.
  Био не е някаква скъпа лиготия и не е много геройско или каубойско да се тъпчеш с неизследвана химия, особено когато може да се избегне, което много често може да се, като не е въпрос на пари, а на вървене през живота с отворени очи и разум.
  Инче шарланът е супер алтернатива на скъпия в България зехтин, да не говорим, че повечето от зехтина средна класа (ценово) е всъщност долна класа, защото има две различни качества, които се произвеждат по съвсем различни технологии и до нас обикновено достига по-некачественият вариант, който и не е много здравословен.
  За шарлана – не само не е хубаво да не се готви с него, а направо си е безподобна глупост да се хаби за готвене. Вместо това може да се налива върху яденето след сготвянето му, а самото ястия да се вари, задушава на пара и т.н. Винаги има начин.

 8. Теодора,статията ти ми хареса много и споделям напълно мнението ти за шарлана!Дори и за предпочитаната марка.Имам обаче една забележка-има българи,за които зехтинът е бил типична и всекидневна храна,това са тракийските българи!Моят баща беше родом от Деде-Агач(сега Александрополис),град с преобладаващо българско население тогава.Той ми е разказвал,че неговия дядо Чорбаджи Марин бил от село Дервент(на 12 км от морето,а след още толкова е селото Доган Хисар на Петко войвода)и там всички имали маслинови дръвчета и си правели зехтин при домашни условия чрез пресоване.Аз обаче също предпочитам шарлана,дори миризмата му

 9. Зехтина не е типичен….идва доста по късно. Ала бала слънчогледа е внесен в България след освобождението от турско,а като земеделска култура се налага след хиляда деветстотин и някоя си година. Дали преди това не е стигнал до нашите земи зехтин от Гърция или от Турция?????

 10. Какво ми го хвалите този продукт. Само факта, че е в пластмасова бутилка ми е достатъчен. Как се продаваше олиото преди години….в стъклена тъмна бутилка, както и качествения зехтин. Ползвайте си го шарлатана, след като толкова ви харесва.

 11. Вярно ли е,че студено пресованите олия след термична преработка са канцерогенни?

 12. Родина на слънчогледа е южната част на Северна Америка.За Европа той е сравнително нова култура. Пренесен и разпространен след откриването на Америка.Отначало е отглеждан като декоративно растение,а след това и за фураж.Семките са били използвани за ядене.За начало на отглеждането на слънчоглед като маслодайна култура в България се приема 1917 година ,поради голямата нужда от мазнини в страната по време на войната /почти спира вносът на маслиново масло.За кратък период се превръща в основна маслодайна култура в България.Най –разпространен е в Русия,Аржентина,Румъния,Турция,България.Слънчогледът е доходна култура особено при високи средни добиви и механизиране на производствените процеси.Най-подходящи райони са равнинните части на Северна България и някои области на Южна.В Добричка област се сеят много площи и се получава висок добив .В планинските райони не е изгодно да се отглежда слънчоглед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *