Твоята идея – схема или рисунка?
 

От доста години съм ползвал и ползвам свободен софтуер с отворен код. И напоследък се спрях изцяло на решение с отворен код за офис нужди.

За мен Open Office се оказа много добро решение. Основното нещо е, че е безплатен софтуер. Другият важен момент е наличието на много полезни програми в Open Office. В Open Office влизат Open Office Base, Open Office Calc, Open Office Draw, Open Office Impress, Open Office Math и Open Office Writer.

Акцентът ми в този материал е за Open Office Draw. Малко предисловие. Наложи ми се да поръчам матрак по специфични размери и се чудех как набързо да спретна проста схемичка. Дойде ми като идея да опитам Open Office Draw.

След като го стартирах бях приятно изненадан от възможностите, които показа на първи поглед. На картинката можете да видите примерен скрийншот от изгледа по подразбиране.

open office drawИма възможност да се нарисуват различни фигурки. Дори може да се направят диаграми, които да служат за илистрирани на различни бизнес процеси.

На всяка фигурка или част от рисунката могат да се задават различни параметри – цвят, размери, светлосянка, размери на шрифт, ефекти и др.

След като запазите своята работа можете да направите експорт директно в pdf и разбира се в други формати – gif,  jpg, png.

По-долу ще видите кратка схема скалъпена за 4-5 минути за поръчката за матрак.

скица на дюшекИзползвал съм готова фигурка малко променена, заедно със стрелки и указания с шрифт. Както е видно шрифта е с различен цвят и курсив.

Тази схема свърши прекрасна работа с ясно указание за размери. Пратих схемата за всеки случай в pdf и jpg формат.

Интересна възможност е че е помислена е групирането на обекти в едно с цел по-лесна работа.

Open Office Draw поддържа и основните възможности типични за този клас програмни продукти.

Разбира се можете да разчитате на редовни актуализации.

И сега черешката на тортата! 🙂

Можете да разширите възможностите на всеки продукт от Open Office чрез така популярните напоследък при браузерите добавки /разширения/. По този начин имате допълнителна мощ и възможности. И ако имате умения можете да направите свои добавки, които са ви необходими.

Не на последно място е възможността да се пишат макроси за автоматизация на редица дейности в Open Office.

Open Office е подходящ за ползване в работна и домашна обстановка. И то безплатно!

Можете да го ползвате под различни Операционни Системи!

Свалете Open Office оттук и опитайте!

http://www.openoffice.org/оО

Четете още от Theodorus


Имате ли да споделите интересен отзив?

Намерено в: Софтуер | Написано на 15.06.2012 от Theodorus

 Етикети:

rss feedХаресват ли ви различните публикации, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.

Коментари


Моля, пишете само на кирилица. Публикуването на коментари в сайта Магистрала НЕТ подлежи на одобрение от администратор и може да не се появи веднага.Мета

ИНТЕРЕСНИТЕ НЕЩА

Последни Коментари

Безплатен Абонамент!

За получаване на нови публикации
по електронна поща.

Твоят електронен адрес:

С подкрепата на FeedBurner

Любопитно

Последни публикации

Прочети и Коментирай !

Нашата фен страница

Реклама

Партньорски Услуги

Архиви на Теми