Виваком и съвременното робство
 

ВивакомВ наши дни държавата България се превърна в една робска система с златни или невидими окови. Като се започне от държавата и се стигне през различни доставчици на услуги, които се опитват да правят пари от въздуха и да принуждават хората да плащат. В същото време правата на така наречените потребители са нещо имагинерно и в повечето случаи лукс.

Последната случка е отново с български мобилен оператор. Става дума за Виваком.

Нека започнем с това, че ако един човек (клиент, балък, шаранче, както искате го наречете щом ползва Виваком и аз съм в тази група засега :)) иска да има повече от една услуга трябва да има отделен договор за всяко нещо. Интересното е, че договора е с различни условия за всяка услуга или пакет. Това е нормално. Дотук добре.

Какво обаче става ако искате да промените нещо по договорите, които са на ваше име :)?! Ако например имате задължение по някой от договорите, а по другите сте изрядни не можете да правите промени или да прекратявате изрядните договори. Интересно нали? 🙂

Клиентът не може да прекрати договори по които е изряден ако има други задължения. По този начин Виваком изнудват хората и така си гарантират поне още една месечна такса от изрядния договор. Друг факт е че няма начин да се прекратят услугите по изрядния договор с оглед да не се начисляват сметки.

Когато разбрах за тази ситуация в магазина на Виваком в гр. София, който се намира на спирката трамваите на 5-те Кьошета официалната позиция на компанията към клиентите е, цитирам – “И да се опъваш и да не се опъваш, така е!”.

Оказва се, че Виваком водят в системата им всички договори към клиент. Тоест нещо като партида, както е в НОИ :).

Наглостта на мобилните оператори вече мина всякакви граници!!! Не знам къде и на кой плащат, но нещата се виждат.

От така създалата се ситуация човек може да си зададе доста въпроси:

1. Какъв е смисъла от подписването на отделни договори?

2. Защо се потъпкват правата на потребителите да избират / променят стоки и услуги?

3. Защо държавата пак спи зимен сън и оставя мобилните оператори да си правят каквото искат?

4. Дали това положение е нелоялна практика?

5. Защо когато подписва договор с Виваком на клиента не се дава никаква възможност да прегледа предварително разпечатан вариант на договора, който подписва?

6. Защо клиента е принуден да се подписва чрез електронно устройство (това дава възможност за манипулация), а не собственоръчно на хартиено копие на договора?

7. Защо държавата не предприема мерки за да ликвидира скритото предлагане на съпътстващи услуги към даден договор?

По точки 5 и 6 бе сезирана КРС, която отговори по някакъв начин с ясна позиция, че няма да се променят нещата и пак потребителите няма да имат шанса за предварителен преглед на договор преди подписване. Няма да коментирам КРС като институция, каква работа върши и дали има смисъл, сами можете да се убедите.

И така в никакъв случай не препоръчвам да се подписва повече от един договор не само към Виваком, но и към други доставчици на услуги в България. Най-добрата схема е да имате различен доставчик за всичко, но с по един договор към всеки от тях. Може да е сложно и тромаво, но при проблеми ще е ясно и просто като казус.

Успех!

Четете още от Theodorus


Имате ли да споделите интересен отзив?

Намерено в: Продукти | Написано на 24.06.2015 от Theodorus

 Етикети: ,

rss feedХаресват ли ви различните публикации, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.

Коментари


Моля, пишете само на кирилица. Публикуването на коментари в сайта Магистрала НЕТ подлежи на одобрение от администратор и може да не се появи веднага.Мета

ИНТЕРЕСНИТЕ НЕЩА

Последни Коментари

Безплатен Абонамент!

За получаване на нови публикации
по електронна поща.

Твоят електронен адрес:

С подкрепата на FeedBurner

Любопитно

Последни публикации

Прочети и Коментирай !

Нашата фен страница

Реклама

Партньорски Услуги

Архиви на Теми