За тайната на българската шевица
 

Черга

Здравейте!

Преди много години живеех в близост до индианското племе Канауаки Мохаук. Оттам научих една интересна история, която ще споделя с вас. Вождът на племето (те все още си пазят традициите, имат вождове, съвет на старейшините и т.н.) бил поканен в България по линия на културен обмен. И се случило така, че попаднал на изложба на древни български шевици.

Какво било удивлението на домакините, когато той хванал в ръцете си една българска риза с шевица, като тази  и започнал да я чете като историческа родова книга : от къде произхожда рода, колко сватби е имало, колко и какви деца са се родили и т.н. Дори посочил някои грешки!

Значи, това, което ние днес приемаме просто за шарени орнаменти някога е било универсално кодово писмо, вид родова книга, която се е бродирала върху чеиза – черги, ризи на този род и така историята на рода се е предавала от поколение в поколение. Но някъде там във вековете, този код бил загубен и българите започнали да прерисуват шевиците само като декоративен елемент, без повече да разбират посланието им. А индианците са запазили това знание.

Удивително е също (виж снимката) колко са сходни индианските орнаменти и българските. Това показва, че някога графичното писмо е било универсално.

Ето и значението на някои от елементите:

codes

Четете още от Людмил


Имате ли да споделите интересен отзив?

Намерено в: Култура | Написано на 13.11.2016 от Людмил

 Етикети: , ,

rss feedХаресват ли ви различните публикации, което четете и разглеждате тук? Абонирайте се за най-новите с RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всичко най-ново при нас. 2000+ души вече сториха това.

2 коментара към “За тайната на българската шевица”

  1. Тео Каза:

    Страхотен материал! Не зная дали това знание е запазено някъде. не се знае дали някой в страната може да чете шевиците правилно!

    Но ще е ценно да се запази у нас.

  2. мариела Каза:

    Аз, затова питам за македонските женски носии , защото имам такава и искам да я реставрирам,и искам да знам и символите- интересно ми е!Ако имате някакъв материал,даже и снимков ще съм ви благодарна!

Коментари


Моля, пишете само на кирилица. Публикуването на коментари в сайта Магистрала НЕТ подлежи на одобрение от администратор и може да не се появи веднага.Мета

ИНТЕРЕСНИТЕ НЕЩА

Последни Коментари

Безплатен Абонамент!

За получаване на нови публикации
по електронна поща.

Твоят електронен адрес:

С подкрепата на FeedBurner

Любопитно

Последни публикации

Прочети и Коментирай !

Нашата фен страница

Реклама

Партньорски Услуги

Архиви на Теми